Träna i Sälen

Träna i Sälen är en blogg om träning och psykiskhälsa. Från början hade denna blogg en annan inriktning. På min träning, mitt arbete inom träning och hälsa och familjelivet med man och två barn i vackra Sälen. Men för 4 år sedan fick jag utmattningssyndrom blev sjukskriven och jag skrev inte så mycket här längre. Senare kom också diagnoserna bipolär typ 2 och fibromyalgi. När jag blev sjukskriven läste jag mycket andras bloggar och inlägg, för att förstå mig själv bättre och i ett försök att inte känna mig så ensam i alla diffusa symptom. Det gav mig så mycket och har varit så viktigt. Därför har jag börjat skriva om min egna psykiska ohälsa och min återhämtning med träningen i fokus som ett viktigt verktyg. Men jag vill också starkt understryka att mår man dåligt är vilan fortfarande basen i återhämtningen. Den här sidan är för dig som förhoppningsvis kan känna igen sig och få lite inspiration men även för min egen skull då jag märker att jag mår bra av att skriva av mig. Jag vill också att du ska känna att du inte är ensam. Träning är medicin! För mig, enligt forskning och för många andra. Den ersätter inte helt , men jag är övertygad om att jag mått sämre utan den. För det mesta tränar jag på Fjällboxen. Ett träningscenter helt byggt i trä, beläget på vår tomt, med utsikt över Sälenfjällen. Många av bilderna är tagna där.

As you leave it you Will find it

Kategori: Sälen


"As you leave it you Will find it"

Sa vår fysiologi lärare till oss på en lektion en gång för längesedan i ett klassrum i Australien.....


Vad han menade var att förklara för oss hur viktig hållningen är för vår hälsa. Alltså vart vi har våra kroppsdelar.


I mitt fall under min sjukskrivning där största delen av dagarna tillbringas liggande eller sittande i soffan och sängen, Och kanske med en iPhone med  ett aktivt Netflixkonto i handen är inte alla kroppsdelar där de var innan jag blev sjuk. Tillexempel har jag vid ett flertal tillfällen hittat mina axlar uppe vid öronen! 😂.  Att jag hittade dem där var för att jag fick ont kring axlar och nacke. 

Försöker därför vara noggrann att göra ett par skonsamma lätta övningar även i mina trötta skov. Och visst hjälper de! De vet jag ju...men ack så tråkigt att göra. Talar strängt om för mig själv att sträckan till att bli frisk och smärtfri blir kortare! Och tro mig då gör jag dem! 


Här är en jätteskön övning för en trött ansträngd nacke,  motverkar iPhone nacke....coach Pricken är självklart med😆🐯


  1. Rulla huvudet från sida till sida. Andas i lugnt och jämnt tempo. Lösgör spänningar i nackmuskulaturen. 
  2. Förläng nacken och dra in hakan mot halsen. Tänk dig att du håller en "färsk aprikos under hakan" som du inte vill förstöra skalet på. Tryck ner bakhuvudet lätt mot mattan samtidigt som du håller kvar "aprikosen". Andas ca 3 lugna andetag. ( aktiverar djupa nackmuskulatur) 
  3. Släpp och rulla huvudet från sida till sida igen. 

Upprepa 3 gånger.